WWS-puntentelling voor huurwoning verplicht vanaf 1 januari 2025

Nieuws 4 sep 2024

Met ingang van 1 januari 2025 zijn verhuurders verplicht om een WWS-puntentelling toe te voegen bij elke nieuwe huurovereenkomst. Deze verplichting komt voort uit de Wet Goed Verhuurderschap. Nederlandse gemeenten gaan vanaf 1 januari 2025 handhaven op naleving van de wet. De wet brengt een behoorlijke administratieve last met zich mee. Om verhuurders hierbij te helpen ontwikkelden wij een gevalideerd model waarmee van elk wooncomplex een rapport per eenheid kan worden gegenereerd.

Verplichting voor alle huursegmenten
Met de Wet Goed Verhuurderschap heeft de overheid het doel om huurders een betere informatiepositie te geven. De verplichting om een puntentelling te verstrekken aan de huurder geldt voor zowel het laag, midden- als hoogsegment. Zowel beleggers als woningcorporaties krijgen met de verplichting te maken.

Handhaving door gemeenten
Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid van het toezicht op en de handhaving van de verplichting. Als een verhuurder de regels overtreedt, kunnen gemeenten optreden door een waarschuwing te geven, bestuursdwang toe te passen, of zelfs een bestuurlijke boete op te leggen. De handhaving door gemeenten en de verplichting om de puntentelling te overleggen gaan in op 1 januari 2025.

Waar moet een WWS puntentelling aan voldoen?
Een WWS puntentelling moet direct inzicht geven in hoeveel punten een woning heeft, hoe de huurprijs is opgebouwd en hoe deze zich verhoudt tot de huurprijsbescherming. Door het ontwikkelen van een gevalideerd WWS-puntenrapport kunnen wij per eenheid overzichtelijk en eenduidig inzicht geven in het totale aantal punten en het aantal punten per onderwerp. Het rapport kan als bijlage aan het huurcontract toegevoegd worden, inclusief de bewijsstukken als een prijsopslag geldt.

Om de rapporten per eenheid op te kunnen stellen, maken wij een WWS-analyse van het gehele wooncomplex. Door deze analyse krijgt u een compleet overzicht van de puntenaantallen in uw portefeuille. Het WWS-puntenrapport per eenheid komt tot stand aan de hand van data van het gehele complex, waaronder plattegronden en duurzaamheid en informatie over de afwerking per type van onder andere keuken en sanitair.

Bewijsstukken voor een prijsopslag
Als een prijsopslag van toepassing is moeten er bewijsstukken worden opgenomen bij het WWS-puntenrapport. Dit kan gaan om de nieuwbouwopslag, monumentenopslag of de opslag voor beschermd dorps- of stadsgezicht. Deze bewijsstukken moeten aantonen dat de woning voldoet aan de voorwaarden van de geldende opslag.

De nieuwbouwopslag geldt bij een geheel nieuwe woning, een transformatie, of het bijbouwen of optoppen van een bestaand gebouw. In dit geval moeten de volgende zaken worden aangetoond:
• De startbouwdatum van de woning
• De datum van ingebruikname van de woning
• Of er sprake is van een functiewijziging (zoals bij transformaties)

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Door tijdig te beginnen met de voorbereiding weet u zeker dat u per 1 januari 2025 aan de verplichting van een WWS-puntentelling kunt voldoen. Bovendien biedt inzicht in het aantal WWS-punten de mogelijkheid om te onderzoeken of er nog optimalisaties doorgevoerd kunnen worden om het aantal punten per eenheid te verhogen.

De voordelen op een rijtje:
• Een betrouwbare berekening van de WWS punten per eenheid
• Inzicht in het totale puntenaantal binnen uw portefeuille
• (Indien gewenst) advies over de optimalisatie van uw woning(en) om tot een hoger puntenaantal te komen

Contact
Neem meer informatie over de mogelijkheden en tarieven contact op met Rick van Zwet of Flinn Berks.