Marktwaardering van corporatiebezit verandert vanaf 2026

Nieuws 23 jul 2024

Op 23 juli 2024 heeft het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening duidelijkheid gegeven over de toekomst van de marktwaardering van corporatiebezit. De afgelopen periode is er door VRO, WSW, AW en Aedes gewerkt aan een nieuwe opzet van de marktwaardering. Deze nieuwe waarderingsmethodiek gaat in per boekjaar 2026.

Centrale bepaling
Het WSW heeft op basis van een marktverkenning geconcludeerd dat een centrale bepaling van de marktwaarde haalbaar is. Dit betekent dat corporaties niet langer zelf de marktwaarde van hun bezit hoeven te bepalen. Daarnaast vervalt de verplichting om de marktwaarde op te nemen in het jaarverslag.  Het VRO, WSW, AW en Aedes onderschrijven wel dat de marktwaarde belangrijk blijft voor het toezicht en de borging. De marktwaarde blijft dan ook benodigd voor borgings- en toezichtdoeleinden.

Toekomst

Corporaties hoeven vanaf 2026 alleen nog input aan te leveren, zodat de marktwaarde op centraal niveau bepaald kan worden. Deze nieuw te bepalen marktwaarde zal minder nauwkeurig aansluiten bij de huidige marktwaarde op basis van de full-versie, conform het ‘Handboek Marktwaardering’, die de taxateur vaststelt. Corporaties zijn de afgelopen jaren actief bezig geweest met het implementeren van de marktwaarde in de organisatie, onder andere voor actief assetmanagement en investeringsbeslissingen. De marktwaarde kan nog steeds van grote toegevoegde waarde zijn voor de corporatie, bijvoorbeeld bij het nemen van strategische beslissingen en het optimaliseren van het bezit.

Fedde Gunstra, Associate Director bij Capital Value Taxaties: ‘‘Wij willen corporaties graag ondersteunen bij de overgang naar deze nieuwe methodiek en daarnaast actief betrokken blijven bij de totstandkoming van de nieuwe methodiek. We blijven altijd beschikbaar om te ondersteunen bij het effectief benutten van de marktwaarde bij corporaties.’’

Contact
Wilt u van gedachte wisselen over de gevolgen van de waarderingen van uw vastgoedbezit? Wij denken graag met u mee. Neem contact op met Fedde Grunstra.