Focus op woningbouw begint te lonen: aantal bouwvergunningen in de lift

Nieuws 25 jul 2024

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in mei uitgekomen op 6.858, waarmee de trend van hogere aantallen vergunningen per maand in 2024 bestendigt. Gemiddeld werden er in 2024 5.915 vergunningen per maand afgegeven (tot en met mei), terwijl dit gemiddelde in voorgaande jaren veel lager lag. Als deze trend wordt vastgehouden tot het einde van het jaar, kan het aantal afgegeven vergunningen oplopen tot 71.000, wat een groei van 30% ten opzichte van 2023 zou betekenen. De aandacht die er vanuit Den Haag gegeven wordt aan het opvoeren van de nieuwbouw lijkt daarmee steeds meer concrete vruchten af te werpen. Toch is het belangrijk om de nieuwbouw van met name huurwoningen te blijven ondersteunen, aangezien de eerste tekenen van stijgende bouwkosten zich inmiddels voordoen en het beschikbare kapitaal niet toereikend is om voldoende betaalbare huurwoningen te bouwen.

71.000 vergunningen mogelijk in 2024
Het aantal afgegeven bouwvergunningen in mei komt volgens het CBS uit op 6.858, 3,5% meer dan in april. In totaal werden er inmiddels 29.600 vergunningen afgegeven in 2024, waarmee het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen 28% hoger ligt dan in de eerste vijf maanden van 2023. De stijging van het maandelijkse gemiddelde in 2024 is met name bemoedigend, dat komt uit op 5.915, 30% hoger dan het maandelijks gemiddelde in 2023. Als dit tempo wordt volgehouden, kunnen er in 2024 71.000 vergunningen worden afgegeven en dat is goed nieuws voor de woningbouwproductie over circa 2 jaar. Die zou op basis van dit aantal vergunningen kunnen oplopen tot circa 83.000, een groot verschil met de verwachte 64.000 in 2025.

Focus op nieuwbouw blijft noodzakelijk
De focus op het ondersteunen van de nieuwbouw van met name betaalbare huurwoningen blijft echter noodzakelijk. Het aantrekken van de nieuwbouw leidt tot de eerste stijgingen van de bouwkosten sinds het uitbreken van de Oekraïne oorlog: in januari werd er door het CBS een kleine stijging in de inputprijsindex van de bouwkosten gesignaleerd. De verwachting is dat de bouwkosten in de komende maanden opnieuw zullen gaan stijgen. Het is daarom belangrijk dat er voldoende kapitaal beschikbaar komt om de bouw van met name betaalbare huurwoningen verder door te zetten. Voor de komende drie jaar hebben beleggers circa 19,4 miljard euro beschikbaar voor de Nederlandse huurwoningmarkt, maar zelfs wanneer dit volledig in nieuwbouw zou worden geïnvesteerd is dat lang niet toereikend. Van dit kapitaal zouden slechts circa 65.000 huurwoningen kunnen worden gebouwd, terwijl er tot 2030 enkele honderdduizenden nodig zijn. Het is daarom belangrijk om de Nederlandse huurwoningmarkt aantrekkelijker te maken voor Nederlandse en internationale investeerders in nieuwbouw huurwoningen.

Thijs Konijnendijk, Head of Research: “Het is zeer positief om te zien dat de stijging in het aantal bouwvergunningen een stijgende nieuwbouwproductie mogelijk maakt in de komende jaren. Dankzij de woondeals is de opgave bekend en zijn de locaties in beeld om de komende jaren honderdduizenden woningen toe te voegen. Met het stijgende aantal vergunningen komen deze woningen een stukje dichterbij. Voor een toename van het aantal huurwoningen zijn echter ook grote investeringen nodig, en daarom is het belangrijk dat er op het nieuwe ministerie van VRO blijvend wordt meegedacht hoe het investeringsklimaat voor huurwoningen kan worden verbeterd. Dat kan bijvoorbeeld door het verlagen van de overdrachtsbelasting op huurwoningen of een subsidie voor het realiseren van betaalbare huurwoningen.”