Investeringen en innovatie in zorgvastgoed hard nodig

Nieuws 27 sep 2024

De zorgsector staat voor grote uitdagingen op het gebied van vastgoed en zorgverlening. Dit wordt nogmaals bevestigd door recente onderzoeken van zowel EY als BDO. Hoewel financiële prestaties in bepaalde segmenten een licht herstel tonen, blijven essentiële investeringen in zorgvastgoed uit. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomstbestendigheid van zorginstellingen.

Belangrijke uitdagingen
Volgens het BDO Benchmarkrapport Ouderenzorg 2024 herstelt de ouderenzorg financieel, met een stijging van het rendement naar 1,7% in 2023. Echter, een aanzienlijk deel van de instellingen blijft terughoudend met investeringen in toekomstbestendig vastgoed, ondanks de toenemende druk om meer passende woonzorgconcepten te ontwikkelen. De kloof tussen zelfstandig wonen en verpleeghuiszorg groeit snel en vraagt om innovatieve oplossingen, maar deze vastgoedtransitie blijft achter​.

Ook het rapport van EY, Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2024, bevestigt deze terughoudendheid. Hoewel er een lichte verbetering is in het financiële rendement van zorginstellingen (stijging van 0,9% naar 1,5% in 2023), is deze groei voornamelijk te danken aan eenmalige factoren zoals lagere kapitaallasten en hogere rentebaten. De structurele problemen blijven echter bestaan, waaronder de oplopende kosten voor inhuur van personeel en de behoefte aan verdere investeringen in vastgoed​.

Urgentie voor investeringen
Beide rapporten benadrukken dat het uitstellen van investeringen ernstige gevolgen kan hebben voor de zorgsector. De ouderenzorgsector moet dringend inspelen op de toenemende vraag naar zorg, mede door de vergrijzing en het gebrek aan passende woonzorgconcepten. Vooral vastgoedprojecten vereisen een lange voorbereidingstijd, en het gebrek aan actie nu kan leiden tot problemen in de nabije toekomst​.

Hoe zorgt u dat uw faciliteiten voldoen aan de veranderende zorgvraag?
Wij begeleiden u graag bij beslissingen omtrent investeringen in het vastgoed. Samen met u bekijken wij uw zorgdoelen en toekomstvisie. Deze vormen het  uitgangspunt voor het ontwikkelen van een robuuste en toekomstbestendige vastgoedstrategie.

Een aantal voorbeelden van onze dienstverlening:

  • Vastgoedtransitieplanning: wij begeleiden zorginstellingen bij het creëren van innovatieve woonzorgconcepten die inspelen op de toenemende vraag naar zorg op maat.
  • Advies vastgoedstrategie: wij helpen zorginstellingen bij het opstellen van een strategisch plan voor de vastgoedportefeuille zodat deze optimaal aansluit bij de zorgdoelen en toekomstvisie.
  • Vrijblijvende gezondheidsscan van uw vastgoedportefeuille: wij bieden een vrijblijvende scan aan om de gezondheid van uw vastgoed te beoordelen en kansen voor optimalisatie te identificeren.

Wilt u vrijblijvend met ons in gesprek?
Wij gaan graag met u in gesprek om de uitdagingen en kansen te bespreken om uw zorgvastgoed toekomstbestendig te maken. Door de juiste investeringskeuzes te maken, kunt u zich blijven richten op het leveren van hoogwaardige zorg. Neem voor meer informatie contact op met Stefan Janssen.