Internationale investeerders noodzakelijk om woningambitie in Nederland te realiseren

Insights 9 okt 2024

In de afgelopen jaren hebben internationale woningbeleggers een belangrijke rol gespeeld op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt. Vier jaar geleden was hun aandeel in het totale transactievolume op de Nederlandse woningmarkt 34%. Door marktontwikkelingen is dit aantal echter aanzienlijk gedaald en bedraagt het momenteel slechts 6%. Dit is een belangrijke tegenslag, vooral voor investeringen in nieuwbouw.  Internationale beleggers hebben bewezen grotere investeringen in dit segment van de markt te kunnen doen dan hun Nederlandse tegenhangers.

Internationale beleggers zijn van vitaal belang voor nieuwbouwinvesteringen
Internationaal kapitaal is hard nodig, vooral voor het realiseren van grotere nieuwbouwprojecten. In de afgelopen 10 jaar zijn internationale beleggers gegroeid in hun capaciteit en bereidheid om te investeren in nieuwgebouwde Nederlandse woningen. Hun aandeel in totale investeringen in nieuwgebouwde huurwoningen is gemiddeld 24% over de afgelopen 6 jaar en vertoonde een duidelijke opwaartse trend tot de uitbraak van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende renteverhogingen.

Gemiddeld investeerden internationale beleggers bijna 900 miljoen euro per jaar in nieuwgebouwde huurwoningen. Onderzoek van Capital Value toont aan dat 85% van de internationale beleggers geïnteresseerd is in ontwikkelingsmogelijkheden of turn-key assets, of beide (enquête 2023).

Internationaal kapitaal nodig voor grotere ontwikkelingen
Naast de broodnodige investeringen in nieuwbouwwoningen brengen internationale beleggers ook een specifieke interesse in grotere projecten naar de Nederlandse markt. Waar Nederlandse pensioenfondsen, de meest uitgesproken groep Nederlandse beleggers in deze assetklasse, doorgaans voorkeur hebben voor transacties van gemiddeld 20,7 miljoen, geven internationale beleggers de voorkeur aan tickets van gemiddeld 40,4 miljoen euro. De gemiddelde transactiegrootte van internationale beleggers varieert, met een piek van gemiddeld 64 miljoen euro in 2022, maar investeringen van Nederlandse beleggers hebben nooit een gemiddelde van 34 miljoen overschreden. Hoewel van Nederlandse pensioenfondsen wordt verwacht dat ze in de komende periode grotere projecten zullen aankopen, is er meer kapitaal nodig om de ambities in Nederland te realiseren.

Eerder onderzoek van Capital Value toont aan dat 62% van de internationale beleggers aangeeft geïnteresseerd te zijn in projecten van 50 miljoen of groter (enquête 2023). Alle internationale beleggers geven de voorkeur aan huurwoningen in het middensegment of ongereguleerde huurwoningen, maar de interesse voor gereguleerde huur (85%) en studentenhuisvesting (69%) is ook significant. Internationale beleggers hebben waardevolle ervaring met woningproductie voor specifieke segmenten van de markt, zoals studentenhuisvesting of zorgwoningen in andere landen. Deze kennis is van groot belang voor de Nederlandse markt en haar inspanningen om meer woningen in deze segmenten te realiseren.

Beoordeling van huidige fiscale maatregelen nodig
Internationale investeringen vullen de investeringen van Nederlandse fondsen en woningcorporaties aan en zijn van vitaal belang om de woningproductiedoelen in Nederland te bereiken. Om investeringen in (nieuwe) huurwoningen in Nederland aantrekkelijker te maken, moeten de fiscale maatregelen die momenteel van kracht zijn of gepland zijn, zoals de herziening van de earningsstrippingmaatregel en de hoge overdrachtsbelasting, worden beoordeeld in een internationaal perspectief. De vergelijking met het fiscale regime in andere landen is relevant, aangezien internationale beleggers eenvoudig kunnen besluiten te investeren in een land met gunstiger voorwaarden. De toename van fiscale maatregelen heeft samen met de stijging van de rentetarieven bijgedragen aan de afname van de status van de Nederlandse markt in hun ogen. Dit moet dringend worden herzien om de aantrekkelijkheid van de Nederlandse markt te vergroten.

Thijs Konijnendijk, Head of Research bij Capital Value: “Nederland stond lange tijd op de eerste plaats als investeringsland. Door de aankondiging van verschillende regelgeving in combinatie met de stijgende rente, zijn internationale beleggers andere mogelijkheden gaan bekijken. Nu andere omstandigheden zoals de renteontwikkeling geleidelijk gunstiger worden, kan de herziening van fiscale maatregelen helpen bij het herstel van internationale investeringen in de Nederlandse woningmarkt.”

Heeft u interesse in meer data over de woning- of zorgvastgoedmarkt?

Neem direct contact op met Thijs Konijnendijk, Head of Research & Data Intelligence of bekijk ons dataplatform.